Používání rodného čísla. Český kocourkov?

28. 02. 2016 6:00:00
Dávej si pozor klučino komu dáš a komu nedáš svoje rodné číslo. Můžou na Tebe uzavřít smlouvu a půjčit si třeba půl miliónu. Pokud to uděláš máš problém a nikdo Ti nepomůže. Neznalost zákona neomlouvá a obezřetnost je na místě.

Dávej si pozor klučino komu dáš a komu nedáš svoje rodné číslo. Můžou na Tebe uzavřít smlouvu a půjčit si třeba půl miliónu. Pokud to uděláš máš problém a nikdo Ti nepomůže. Neznalost zákona neomlouvá a obezřetnost je na místě. Co ale dělat v případě, když toto rodné číslo za Vás zveřejní stát? Nic. A teď babo raď. Tady je každá rada drahá.

Otázka používání rodného čísla není zákonem o ochraně osobních údajů a změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon) speciálně upravena. V tomto ohledu se prý nejedná dokonce ani o citlivý údaj. Přesto je svým způsobem rodné číslo osobním údajem do jisté míry výjimečným. Je to totiž jedinečný identifikátor, jeden z mála osobních údajů, které člověk během svého života nemění. Z toho důvodu bylo ostatně před lety zavedeno a používáno především pro účely sociálního zabezpečení. Postupně se rodné číslo stalo vhodným identifikátorem i pro jiné oblasti státní správy. Jeho výhody vyniknou zejména v souvislosti s přechodem manuálně vedených evidencí do počítačových informačních systémů. Většina z nich je totiž nastavena tak, aby se po zadání vstupního prvku – a bývá jím právě rodné číslo – zobrazila celá složka konkrétního subjektu údajů (chcete-li, konkrétní osoby).

Z výše uvedeného je však také zřejmé, jaké jsou nevýhody rodného čísla jako jednoznačného identifikátoru. Vzhledem ke značnému množství evidencí, do kterých je jedinec v moderním informačním světě zařazen, hrozí potenciální nebezpečí, že nesprávným nebo naopak záměrným užitím rodného čísla budou neoprávněným osobám zpřístupněny informace, ke kterým by se za jiných okolností dostat neměly a nemohly.

Proto všichni nabádají k ochraně rodného čísla a neustále slyšíme jak je nebezpečné toto číslo veřejně sdělovat bez ohledu na to, komu a za jakým účelem. Osobně jsem se nesetkal s tím, že by neoprávněně použité rodné číslo někoho poškodilo, ale tyto případy jsou a je jich docela hodně. Počátkem devadesátých let prý dostali někteří ruští mafiáni, působící v Česku, zvláštní a někdy možná i příjemný úkol. Měli se důvěrně seznámit s mladými pracovnicemi bank a získat od nich informace o důležitých klientech. Těžko říci, zda je to fáma či realita a nakolik byli úspěšní. Dnes by ovšem nejspíš postupovali jinak – snažili by se získat rodná čísla.zdroj

Vydávat se za někoho jiného a dělat jeho jménem dluhy není, jak ukázal nedávný případ cizince, žijícího na cizí pas, nic nemožného. Stejně jako odsedět si trest vězení na falešné doklady. Na první pohled to nedává smysl. Dotyčnému ale zůstal díky cizím dokumentům čistý trestní rejstřík, zatímco okradený měl, navzdory okamžitému ohlášení krádeže, řadu problémů. Nepozornost některých Čechů a nezodpovědnost úřadů při kontrole dokladů totožnosti nebo osobních dat, především rodných čísel, je ale obtížné vymýtit.zdroj

Základní radou, jak se bránit zneužití rodného čísla, je obezřetnost. Jak se mám ale bránit, a zároveň být obezřetný, proti tomu, že jako fyzická osoba chci podnikat a jako DIČ je použito moje rodné číslo ve své plné kráse? Toto rodné číslo je potom veřejně dostupné komukoliv. Na internetu si ho najde jak policajt, tak i mafián nebo podvodník. Chtěl jsem tomuto zamezit a dostat nějakou výjimku. Požádal jsem o ni proto přímo Finanční úřad v místě mého trvalého pobytu. Dostalo se mi následující odpovědi.

********************************************

Dobrý den,

posílám zjištěné informace o možnosti přidělení daňového identifikačního čísla.

Daňové identifikační číslo, tzv. DIČ, správce daně přiděluje za účelem jednoznačné identifikace zaregistrovaného daňového subjektu a jeho daňových povinností. DIČ se skládá ze dvou částí, jimiž jsou:

  • kód "CZ", označující Českou republiku,
  • kmenová část, kterou tvoří obecný identifikátor:
  • u fyzické osoby je to rodné číslo nebo identifikátor přidělený správcem daně (tzv. vlastní identifikátor),
  • u právnické osoby je to identifikační číslo, případně identifikátor přidělený správcem daně (tzv. vlastní identifikátor).

Podle § 130 odst. 3 daňového řádu je obecným identifikátorem u fyzické osoby rodné číslo, popřípadě jiný obecný identifikátor, stanoví-li tak zákon, a u právnické osoby identifikační číslo. Bohužel, u fyzických osob nám není znám žádný zákon, který by namísto obecného identifikátoru, pokud tento identifikátor existuje (tedy rodného čísla) stanovil jiný obecný identifikátor.

Identifikátor přidělený správcem daně (viz § 130 odst. 4 daňového řádu - vlastní číslo plátce) nastupuje až ve chvíli, kdy fyzické osobě není přidělen obecný identifikátor, tedy rodné číslo. Tento systém se uplatňuje u cizinců, kteří ještě nemají přiděleno české rodné číslo. Do doby jeho vydání jsou správcem daně evidováni pod vlastním číslem plátce, po vydání rodného čísla a jeho oznámení (postupem podle § 127 odst. 1 daňového řádu) správce daně vydá cizinci rozhodnutí o změně v registrovaných údajích.

Můžete být tedy registrován pouze pod DIČ, které bude vytvořeno standardizovaným způsobem. Zároveň upozorňujeme, že se na Vás může vztahovat registrační povinnost (dle § 39 odst. 1 zákona o dani z příjmů; registrační povinnost byste neměl, pokud byste měl pouze příjmy daněné srážkou podle § 36 zákona o dani z příjmů).

V případě dalších dotazů volejte 461 553 300 (Ing. Zdeněk Ryšavý, vedoucí oddělení registračního).

S pozdravem

Jana Mlčochová

oddělení registrační

Finanční úřad pro Pardubický kraj

Územní pracoviště v Moravské Třebové

tel: +420 461 363 328

Tak ani výjimku nelze uplatnit. Kocourkov, fakt kocourkov a na stary kolena se už přestávám divit tomu, že to v této republice kulhá i v mnoha logických a pochopitelných věcech.

Autor: Viliam Ondrejka | neděle 28.2.2016 6:00 | karma článku: 22.61 | přečteno: 1702x

Další články blogera

Viliam Ondrejka

Eva Rachmanová - anděl z podpory eshopu Alza.

Jednání s podporou eshopu Alza pro mě byly doposud velmi špatné zkušenosti. Strojový přístup který není příjemný a stavy, které mnohdy vyžadovaly použití Neurolu. Až do včera.

16.12.2023 v 13:34 | Karma článku: 16.51 | Přečteno: 465 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.87 | Přečteno: 487 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 521 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1001

Rád fotím, píšu, jím, spím a mám rád expresivní jazyk. Mám rád slang. V mém případě zapomeňte rejpalové na uniformní gramatiku.

Miluji Asiatky. Nemám řidičák ani pilotní průkaz ale dokážu odjet i tankem nebo odletět letadlem. Nemám zbrojní průkaz ale s přehledem sundám krabičku cigaret na 400 metrů. Moje externí manželka o mně řekla, že jsem jedinej prototyp svýho druhu na celym světě.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...