Viliam Ondrejka

Je možné utéct exekutorům?

27. 10. 2015 3:17:24
Myslím si, že ne. Exekutora nezajímá nic s výjimkou toho, jak Vám sebrat co nejvíce věcí a peněz. Jsou to lidé bez slitování, kteří v mnoha případech vědomě překračují své pravomoce.

Dluhy to je mazec. Ale ne každý se zadlužil způsobem, který byl cílený. Tedy uzavíráním úvěrů s vědomím, že ho nebudu splácet. Na mnohé přišla exekuce díky manželu gamblerovi nebo příteli podvodníkovi a to nevědomky. Matka, živící sebe a dvě děti, najednou zjistí, že ji seberou podstatnou část dávek, zablokují její bankovní účet a zabaví nadpoloviční většinu vybavení domácnosti. Zajímalo mě, jestli je vůbec možné se nějak bránit a sám si odlehčit tu tíživou situaci. Není to jednoduché, ale jde to.

V dnešní době jde většina plateb bezhotovostně. Dávky Vám posílají na bankovní účet, výplatu také a pokud si někde na internetu něco prodáte tak je čím dál častěji preferovaný bezhotovostní převod. Na toto potřebujete účet ale exekutor má možnosti toto zjistit a obratem Vám ho obstaví. To, co jste tam měli už nemáte a cokoliv dalšího tam příjde tak máte smůlu. Vše schramstne exekutor. A co teď. Jedna možnost je požádat známého nebo rodinného příslušníka o pomoc v tom, že si necháte peníze posílat k němu. Toto je pouze o důvěře. Exekutor na Vás, v tomto případě, sice páky má ale procedura je tak zdlouhavá a složitá, že Vám nic nesebere. Budete o všem vědět v předstihu a vše si společně ošéfujete s majitelem účtu. Ničeho protizákonného se v tomto případě nedopouštíte.

article_photo

Druhá možnost je mít účet v zahraničí. Toto je ale svízelné a složité. Po internetu nikde lehce účet nezaložíte a skoro vždy je požadována alespoň jedna osobní návštěva. Pokud neovládáte řeč dané země tak máte opět smůlu. Ale zase nezoufejte. Jsou tu dvě možnosti, které mám osobně vyzkoušeny. Tou první je Skrill. Najdete ji na adrese www.skrill.com. Potěší Vás částečná mutace v češtině. Pokud si pozorně přečtete vše důležité tak máte vyhráno, do měsíce máte doma Skrill Master Card i s pinem a podrobnostmi, jak si na Skrill posílat peníze. Ihned máte funkční internet banking. Kartou můžete vybírat peníze z bankomatu nebo platit v obchodech.

article_photo

Další možností, osobně vyzkoušenou, je Yandex karta. Službu najdete na adrese https://money.yandex.ru/new. Tady se s češtinou nesetkáte a o pin si budete muset zavolat na yandex linku. Tam s Vámi budou mluvit pouze anglicky nebo rusky. Finální pin Vám potom vygeneruje automat. Není to nic složitého jen si musíte dávat pozor v momentě, kdy budete poslouchat automat, který Vám bude generovat pin. Pokud si ho zapamatujete špatně tak druhou možnost nedostanete. Budete si muset požádat o novou kartu. Doporučuji proto volat z telefonu, který umí nahrávat hovory. Budete potom v klidu. Automat s Vámi komunikuje v ruštině. Alespoň u mě to tak bylo.

article_photo

Někteří můžou namítat, že tu máme i českou možnost a to v podobě Blesk peněženky. Ano to je sice pravda, ale je tu jedno ale. Blesk peněženka je sice částečně anonymní, ale limit této karty je 55000 ročně. Jakmile Vám kartou projde tato částka tak musíte čekat, než uplyne jeden rok od prvního nabití. V tom je výhoda Skrill a Yandex karty. Tyto karty totiž žádné limity nemají. Skrill je vedena v měně Euro, Yandex buď v rublech nebo v dolarech. Posílat můžete české koruny a vybírat také. Vše se Vám přepočítá v aktuálním kurzu.

Zbytek si musíte nastudovat na konkrétních stránkách. Účel tohoto článku není podrobný manuál krok za krokem.

Ale pro Vás to nejdůležitější přichází asi až nyní. Může na tyto účty český exekutor? Popravdě a přesně nevím. Vycházím jen z pozice testera. Zároveň se mnou jsem tyto služby dělal osobě, s kterou se dlouho znám. Tato osoba má 3 exekuce. S jeho souhlasem jsme kontaktovali exekutora, který tyto 3 exekuce vedl a nasměrovali ho na Skrill a Yandex. Obě služby odkázaly exekutora do věčných lovišť s poznámkou, že si toto musí vyřešit sám ve znění zákonů v jeho zemi. Skrill ani Yandex se nebudou řídit zákony jiných států. Obě služby o tomto dotazu informovaly známého emailem. Nevidím však do detailů ani do toho, co všechno exekutoři můžou.

Toto je moje zkušenost. Budu rád pokud to někomu pomůže.

Autor: Viliam Ondrejka | karma: 21.52 | přečteno: 2779 ×
Poslední články autora