Vzestup a pád COMOX STEEL

3. 10. 2015 14:57:46
Jsou v této republice úředníci a orgány košér? Co převažuje v jejich hlavách? Korupce, lenost nebo alibistické „Máme hodně práce a nestíháme“ ?

Nevím. Já na toto odpověď nenašel. Ale jak jsem zvyklý psát – toto mi hlava prostě nebere.

Vše začíná na přelomu roku 2012-2013. Tak nějak zvláštním způsobem se dostávám do Kutné Hory, kde funguje firma Termoglass s.r.o. Slibně se rozvíjející skorokolos se zakázkami za milióny pro akciovku Otis Břeclav. V té době vede Termoglass ředitel Brzobohatý. Navzájem jsme si nepadli do oka a mě vytáčelo to, jak o mně mluvil a psal, nicméně to byl v podstatě dobrý člověk. Dostal mě ale tím svým nasazením pro věc. Nikdy jsem neviděl ředitele, který, když hořely termíny, se převlékl do montérek, šel na montážní halu a makal s dělníky. Maká 25 hodin v kuse, odjede domů se na 4 hodiny vyspat a ihned zpět do práce. Nemoc nenemoc, horečka nehorečka. Stále obrovské nasazení kdy je v práci každý den, soboty a neděle, s těžkou chřipkou a teplotami na hranici 39°. Myslím si, že viděl perspektivu do daleké budoucnosti v tom, co Termoglass v té době začal dělat. Obrovsky konstrukce eskalátorů pro Otis a.s.

Sešel se den se dnem a na stole se začaly hromadit problémy s pronajímatelem objektu. Termoglass výrobně sídlil na adrese Vítězná 435. Majitelem objektu byl Artigas Ostrava. Problémy byly ale byly řešitelné byť v dlouhodobějším horizontu. Chystala se však významná změna. Otisu se nezamlouval název Termoglass. Konstrukce eskalátorů se dělaly výhradně pro zahraničí a Otis musel uvádět subdodavatele. Zahraničním klientům Otisu bylo divné, co to je za firmu která dělá kovové konstrukce a v názvu firmy má něco jako tepelné sklo. Název firmy nekorespondoval s její produkcí. Proto došlo k dohodě a Termoglass s.r.o. se 16. června 2014 přejmenoval na Comox Steel s.r.o. Jenže s novým názvem přišlo i nové vedení. S odstupem času mohu dnes s jistotou říci, že datum 16.6.2014 byl datem, kdy byl zahájen odpočet konce Comox Steel. A ten přišel strašně rychle.

Největším problémem tehdy bylo, že nikdo, z nového vedení, nestanovil tolik potřebné retrospektivní a prospektivní odpovědnosti. Nové vedení nedokázalo komunikovat s výrobou, nedokázalo plánovat a v Comoxu nastalo bezvládí bez přísných pravidel. Chaos, ve kterém byl každý chytrý a vedení Comoxu to korunovalo zprvu drastickým omezením Brzobohatého pravomocí které nakonec vyústilo v jeho propuštění.

Kdo převzal vedení?

Jednatelem Comox Steel s.r.o. se stala švýcarská COMOX AG kterou místně zastupoval Dr. Ulrich Rittner. Další člověk ve vedení byl Vadym Kovalchuk. Kdo ho dotáhl do firmy nevím. Před ukončením výroby to jeden házel na druhého a druhý na třetího. Toť vše. Nikdo jiný ve vedení nebyl. Ze strany Ulricha byly evidentní snahy o to, ať vše funguje tak jak má. Druhá strana mince byl ale Kovalchuk. Člověk hrající si na schopného managera, který však ve finále nebyl schopen ukočírovat ani dva dělníky. Co taky chtít od čelavjeka z Ukrajiny.

Od doby, co sám sebe dosadil do funkce vedoucího závodu, začal praktikovat svůj styl vedení, který spočíval v následujícím.

  • Přestal odebírat železo od smluvního dodavatele Ferona a začal odebírat železo od svého ukrajinského kamaráda od kterého bylo železo dražší jak od Ferony.
  • Nařídil hledat dopravce na odvoz konstrukcí, kde se dopředu vědělo, že tento dopravce nebude zaplacen. (po čase to bylo velmi obtížné, protože dopravců není neomezeně)
  • Dovezl si do firmy, jako údajnou investici, kamión malých motorových pil a vodních čerpadel. Nic se neproclívalo v Kolíně. Tam by mu vše zabavili, protože nebyly na vše doklady a homologace. Proclelo se to nakonec po známosti někde v Praze.
  • Falšovaly se značky pil a značky čerpadel na značku neexistující. Na nic nebyla homologace. Nakonec si vše odvezl pryč.
  • Na pozici vedoucího výroby přijal známého pána z Ukrajiny jménem Kyndejev. Ten dojížděl z Pardubic, ale o konstrukcích nevěděl vůbec nic. Od přijetí Kyndejeva se prakticky začaly vyrábět pouze zmetky.
  • Dal svolení k tomu, aby na jedné části konstrukce pracovalo 10 lidí. To je 240.000,- za měsíc pouze na mzdách. Konstrukce se nestihla nikdy udělat včas nehledě na to, že všechny byly zmetky.
  • Nepochopitelné nucení podřízených a oddělení MTZ k potvrzování a proplácení faktur za kovo materiál, který ve firmě nikdy fyzicky nebyl.
  • Prodej soustruhů a fréz kdy finance z prodeje šly do kapsy panu vedoucímu závodu.

Ale nic zaměstnance nedostalo víc jako podvody na Ministerstvo vnitra ve věci požadavků na zaměstnance pro oddělení styku se zahraničím. Nikdy nebyla taková osoba potřeba. Vše se, za nevědomé spolupráce ÚP v Kutné Hoře, dělalo pouze za účelem pracovního povolení pro vedoucího závodu. Smutny a bohužel.

Jedno je ale jisty. Od změny názvu společnosti a příchodu nového managementu šlo vše strmě dolů. Výroba byla zastavena v polovině prosince téhož roku. Přesně 6 měsíců po změně. Zaměstnanci se neplatili a bylo nepřímo zakázáno je platit. 27. ledna 2015 podali zaměstnanci návrh na insolvenci. O insolvenci nebylo doposud rozhodnuto. Poté začalo peklo v podobě bleskového prodeje všeho, co šlo prodat a fingovaných krádeží. Uspokojovaly se pouze firmy, ve kterých bylo vedení složeno z rusky mluvících osob. Ač bylo osobně přislíbeno Otisu, že se nic neprodá bez jejich vědomí, opak byl pravdou. Několika miliónové dluhy, které má Comox Steel vůči Otisu, zůstaly bez povšimnutí. Osud Comox Steel není doposud vyřešen a půjde to těžko. Dr. Ulrich Rittner neumí česky a převážně se zdržuje v Německu, Francii nebo ve Švýcarsku a nerozumí českým zákonům. Kovalchuk neumí dobře česky také nerozumí českým zákonům. A další zvláštnost. Vedoucí závodu a společník nemá vyřešenou likvidaci Comox Steel ale zakládá si novou společnost s názvem Zenitec. Skladba stránek mluví sama za sebe. Hlavní distributor a dealer firmy SMTCL? Tak to se mají v smtcl na co těšit.

Potom tu je spousta otázek na které by mnozí rádi znali odpověď.

  • Kam se podělo účetnictví firmy Comox Steel?
  • Proč, z jakého důvodu a kým byl v lednu 2015 přijat do zaměstnání pan Vadym Kovalchuk a po necelém měsíci, koncem února, byl propuštěn? Od poloviny prosince 2015 se vědělo, že je konec se vším.
  • Proč soud zamítl insolvenci? Kdyby insolvenci nezamítl, správce konkursní podstaty by vše vyřešil a zabránil by rozkradení zbytku firmy a nezákonným prodejům.
  • Opravdu je Celní správa taková, že na některých jejich úřadech vládne korupce, která umožní proclít i to, co by se jinak zabavilo?
  • Cizinecká Policie a Ministerstvo vnitra. Jsou tyto státní instituce precizní, ve věcech cizinců, nebo tam převládá flegmatičnost?

Někteří kadeti si k nám jdou jen tak zapodnikat a berou podnikání v ČR stejně jako myslivci ze západu placený odstřel. Ti si prostě zaplatí na Slovensku za to, že si jdou zalovit, zastřílet a sundat nějakého dvanácteráka. Po myslivcích zůstanou mrtvá zvířata. Po kadetech miliónové dluhy a nezaměstnaní.

Jak jinak si vysvětlit jednání zahraničního šéfa české firmy, který v prosinci nedá dvoučlenné rodině výplatu, poskytne ji na vánoce příspěvek 2000,- Kč a sám odletí vánoce a nový rok slavit na Madagaskar. Potom vše korunuje emailem, ve kterém pošle fotky jak si užívá krásné prostředí ostrovního státu na pronajaté lodi.

Autor: Viliam Ondrejka | sobota 3.10.2015 14:57 | karma článku: 13.29 | přečteno: 613x

Další články blogera

Viliam Ondrejka

Eva Rachmanová - anděl z podpory eshopu Alza.

Jednání s podporou eshopu Alza pro mě byly doposud velmi špatné zkušenosti. Strojový přístup který není příjemný a stavy, které mnohdy vyžadovaly použití Neurolu. Až do včera.

16.12.2023 v 13:34 | Karma článku: 16.51 | Přečteno: 465 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.81 | Přečteno: 218 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 375 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 103 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 570 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1001

Rád fotím, píšu, jím, spím a mám rád expresivní jazyk. Mám rád slang. V mém případě zapomeňte rejpalové na uniformní gramatiku.

Miluji Asiatky. Nemám řidičák ani pilotní průkaz ale dokážu odjet i tankem nebo odletět letadlem. Nemám zbrojní průkaz ale s přehledem sundám krabičku cigaret na 400 metrů. Moje externí manželka o mně řekla, že jsem jedinej prototyp svýho druhu na celym světě.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...